Birthing positions

Birthing positions

You can find more detailed information on birthing positions in your book.

You can find some more images, ideas and videos below to give you inspiration on the positions to use for birth.

It is very important to listen to your own body and instinctively listen to what position is best for you. There is a high percentage of women that births her baby whilst laying on her back. We suggest that if you prefer to lay down, that you choose to lay on your side instead. This makes it easier for your baby to come out during the pushing stage.

Our goal is to inspire you to try different positions during the first or second stage.

 

.

 

Using the birth ball

(also called exercise ball or fit ball)

Nog meer fijne ideeen voor de geboortebal, dit keer zonder ziekenhuisbed

 

Using a birth stool

It used to be quite common to use the birthing stool or birth chair for the second stage and birth your baby.
Nowadays we see more that 85% of women birth their baby laying down. Being upright whilst birthing your baby can have advantages.

Below you can find a good article with evidence as to the advantages of upright positions.

What is the Evidence for Pushing Positions?

De peanutball

De peanut ball is een opblaasbare gymbal in een soort van ‘pinda vorm’ dus, waarmee je allerlei sportoefeningen kan doen. Maar ook tijdens de bevalling bewijst het zich bijzonder nuttig! Vooral handig ook als de zwangere in bed moet of wilt blijven tijdens de bevalling (denk aan uitputting, rustpauze, weeënopwekkers, pijnmedicatie, zelfs ruggenprik, etc.), en ze toch een ‘actieve’ en stimulerende positie wilt bieden voor haar bekken om positief invloed uit te oefenen op het verloop de bevalling. In zijligging of halfzittende positie is deze bal in verschillende houdingen te gebruiken.

De rebozo

De rebozo is een Mexicaans verloskundig hulpmiddel om vrouwen voor te bereiden op de bevalling. De rebozo (vrij vertaald; stuk doek) wordt gebruikt als middel om de vrouw mee te masseren voorafgaande aan, tijdens of na de bevalling. Mexicaanse vroedvrouwen gebruiken de rebozo om de vrouwen in beweging te houden tijdens de bevalling. De rebozo massage techniek wordt gebruikt ter ontspanning van de (bekkenbodem)spieren en banden om de rotatie en passage van de baby te vergemakkelijken.

In Nederland is de massage met de rebozo nog niet erg bekend. Toch zijn er steeds meer vroedvrouwen en voornamelijk doula’s die zich laten bijscholen in het masseren met een rebozo. Zo ervaren steeds meer zorgverleners dat het gebruik van een rebozo een middel kan zijn om te ontspannen tijdens de weeën. Zo worden bijvoorbeeld de lage rug, het bekken of de buik gemasseerd. Door de zachte schuddende bewegingen komen de spieren in het gebied in een ontspanningsfase terecht. De bekkenbodemspieren kunnen hierdoor makkelijker ontspannen wat een gunstig effect heeft op de baring. Ook kan het soms een praktisch hulpmiddel zijn om de weeën te bevorderen en zelfs om de baby bij een ongunstige ligging een stukje te laten draaien in het geboortekanaal

Birth Animation

Simpele en duidelijke animatie over bevallen, wat een bevalling is en hoe ontsluiting plaatsvindt en baby en placenta worden geboren.ruk

https://youtu.be/ZDP_ewMDxCo